Home Hulp bij het gebruik van Fluency TTS

Een hoorspel maken met Fluency TTS

Met de Audio wizard van Fluency TTS kun je een hoorspel maken.

Je kunt namelijk met dit programma in stereo werken. Met commando's in de tekst kun je verschillende stemmen kiezen, en die op de linker- of rechterspeaker laten praten, of ergens er tussenin.

Wat heb je nodig?

Je moet minimaal Fluency TTS geïnstalleerd hebben, en de Fluency stemmen (Marco, Fiona, Miriam en Davíd). Ontbreekt er iets? Ga naar de downloadpagina.

Aan de slag

We beginnen maar meteen met een voorbeeld. Ga als volgt te werk:

• Start de Audio wizard en kies op de eerste pagina de optie Stereo.
  • Klik op Volgende om naar de volgende pagina te gaan.
  • Kopieer de tekst uit het venster hieronder, en plak het in het tekstvenster van de Audio Wizard.
  • Klik op Test. Als het goed is hoor je eerst Arthur op links, en daarna Fiona op rechts.

Als je een audio-bestand wilt maken, klik dan weer op Volgende en volg de instructies van het programma. Het audio-bestand kun je afspelen met Windows Media Speler. En je kunt het op je MP3-speler zetten.

De commando's

Ja, dat voorbeeld was wel een beetje flauw. Maar je kunt zelf vast iets leukers bedenken. Hieronder leggen we uit welke commando's je kunt gebruiken.

De commando's hebben de volgende vorm: \optie=waarde\.

Je kunt meerdere commando's tegelijk geven door er een puntkomma tussen te zetten: \optie1=waarde1;optie2=waarde2;...\.

Commando's mogen geen spaties bevatten. Als je een fout maakt dan wordt het commando uitgesproken.

De tabel hieronder geeft een overzicht van de commando's die je kunt gebruiken.

optie waarde
stem De naam van de stem. Zie het Instellingen-programma voor de namen van de stemmen die op je pc geïnstalleerd zijn.
tempo Het spreektempo. Minimumwaarde: -10 (langzaam). Maximumwaarde: 10 (snel). Standaardwaarde: 0 (normaal).
volume Het volume. Minimumwaarde: 0 (geen geluid). Maximumwaarde: 100. Standaardwaarde: 70.
balans De stereobalans. Minimumwaarde: -100 (helemaal links). Maximumwaarde: 100 (helemaal rechts). Standaardwaarde: 0 (midden).

Voorbeelden

Je kunt de commando's ook midden in een zin gebruiken.

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2