Home Spika
Spika


C-Pen 20

Spika met leespen

Door Spika te combineren met een leespen kun je ook gedrukte tekst hoorbaar maken. Je haalt de pen over een regel tekst, en hij wordt meteen door Spika voorgelezen. Later kun je de hele tekst laten voorlezen met de optie "Lees selectie" in Spika.

Een leespen is een scanner die je vasthoudt als een pen, en die verbonden is met een USB-poort van je pc. De leespen maakt een grafische afbeelding van de tekst die je scant, en software op je pc zet die vervolgens om in tekst. De tekst verschijnt in je tekstverwerker, alsof je het zelf hebt overgetypt.


Welke leespen?

Oorspronkelijk leverden we als optie bij Spika de C-Pen 10, een leespen die we erg prettig vonden in het gebruik. Helaas is de C-Pen 10 niet meer leverbaar. De opvolger van deze pen, de C-Pen 20, vonden we beduidend minder goed, maar wel bruikbaar. Inmiddels zijn er alweer nieuwere versies. Deze hebben wij niet getest.

Een goed alternatief is de IRISPen Express. De installatie van deze pen is enigszins complex, maar de prestaties zijn zonder meer goed.


Waar te koop?

Een leespen kan niet meer direct bij Fluency gekocht worden. Zoek dus op internet naar een leverancier.

Een leespen gebruiken

Een leespen is vrij eenvoudig te gebruiken, maar het vereist wel enige oefening.

In het begin kunnen de resultaten tegenvallen. Dit komt dan meestal doordat je de pen te langzaam of te snel over de regels haalt, of doordat je de pen niet precies over een tekstregel laat gaan.

Ook het scannen van tekst in kolommen, zoals in een tijdschrift, is vaak lastig.

Je zult echter merken dat deze problemen snel minder worden, al zal het ook dan zeker nog voorkomen dat letters soms verkeerd herkend worden.


IRISPen Express