Home De stem van een Hagenees

De stem van een Hagenees

Op verzoek van de Gemeente Den Haag hebben we voor hun website een Haagse stem gemaakt. De bedoeling was dat het een echte Hagenees zou worden, met een lekker vet accent. Liefst een soort Haagse Harry, de bekende stripfiguur van Marnix Rueb.

Over de spraak van Haagse Harry is veel gesproken en geschreven, er is zelfs een speciale spelling voor verzonnen. Maar als je een stem wilt maken voor spraaksynthese, dan heb je een echte spreker van vlees en bloed nodig.


Jeffrey Huf

Jeffrey Huf

Gelukkig vonden we een zeer geschikte vervanger in Jeffrey Huf, een bekende Haagse persoonlijkheid, presentator en entertainer. Jeffrey spreekt weliswaar in het dagelijks leven niet echt plat Haags, maar hij beheerst het tot in de finesses. En als hij de knop omzet, verandert deze bijzonder aardige, rustige jongen in een enorme brulboei, die elke microfoon aan flarden schreeuwt.

Bovendien is Jeffrey meer dan een beetje schor. Tja, als je om een Haagse Harry vraagt, dan zul je hem krijgen ook!

Dit alles maakte het wel tot een bijzonder, en uniek project. Het is voor het eerst dat geprobeerd is om een stadsdialect in spraaksynthese vast te leggen. En spraaksynthese met zo'n schorre schreeuwstem als die van Jeffrey - we hebben het nog nergens gehoord.


De opnamen

Jeffrey heeft in twee middagen het materiaal ingesproken dat we nodig hebben om een stem te maken: 387 woorden en 387 zinnen (totaal 774 items). Elk item werd eerst voorgezegd door onze tekst-naar-spraaksoftware, en vervolgens moest Jeffrey het heel precies nazeggen, maar dan wel in het Haags.

Dat laatste was nog wel lastig, want als een zin bijvoorbeeld het woord kunnen bevatte, dan moest Jeffrey dit ook zo uitspreken, ook al zou je in het plat Haags altijd kennen zeggen.

In de tabel hieronder staan enkele zinnen uit het opgenomen materiaal, met zowel het voorbeeld van de uitspraak als de versie die Jeffrey ingesproken heeft.

Onze gastvrouw raakt er duidelijk van in de war voorbeeld opname
Hij droeg een rode broek en een gifgroen overhemd voorbeeld opname
Ik wees hem fijntjes op dat feit, en toonde daarmee mijn scepsis voorbeeld opname

Het resultaat

De stem van Jeffrey is geen onderdeel van onze producten Fluency TTS en Spika. Maar je kunt deze stem wel beluisteren via de demo hieronder.


Naschrift

We hopen dat Hagenaars en Hagenezen veel plezier beleven aan deze stem. Het was in elk geval erg leuk om eraan te werken.

Met veel dank aan Jeffrey!


Amsterdam, 21 oktober 2009

Verantwoording

De stem die op deze pagina besproken wordt, is een co-productie met Readspeaker, in opdracht van de Gemeente Den Haag.