Home Communiceren met de eigen stem

Communiceren met de eigen stem

Spraakgehandicapten kunnen dankzij spraaksynthese met anderen communiceren. Zij tikken zinnen, die door de computer worden uitgesproken, of laten teksten uitspreken die vooraf zijn klaargezet.

Voor hen, en voor hun omgeving, is het wel belangrijk dat de computerstem wat betreft geslacht, leeftijd en andere kenmerken bij ze past. Doordat Fluency TTS een ruime keuze aan stemmen biedt, is deze spraaksynthesizer een goede keuze voor deze doelgroep.

Maar er gaat natuurlijk niets boven de eigen stem. Als er sprake is van dreigend stemverlies (bijvoorbeeld als gevolg van ALS, of als laryngectomie nodig is), dan is het ook mogelijk de stem vast te leggen in een spraakdatabase voor de spraaksynthese van Fluency. De spreker kan dan in een later stadium, als zelf spreken niet meer mogelijk is, zijn eigen computerstem gebruiken om met anderen te communiceren.

Fluency biedt deze dienst aan in samenwerking met rdgKompagne. rdgKompagne beschikt over mobiele opnameapparatuur voor het vastleggen van de stem, begeleidt het opnametraject, en kan ook advies geven over de aanvraag bij de zorgverzekeraar.


Hoe gaat het in zijn werk?

De spreker moet een vaststaand corpus inspreken dat bestaat uit 387 woorden en 387 zinnen (bij elkaar 774 items). Elk item wordt door de spraaksynthese van Fluency voorgezegd, en de spreker moet dit zo precies mogelijk nazeggen.

Op basis van de eerste 50 opnamen (25 woorden en 25 zinnen) onderzoekt Fluency of de kwaliteit voldoende is om een spraakdatabase af te leiden. Maar met name bij ALS-patiŽnten kan het voorkomen dat de articulatie op het moment van inspreken al niet meer optimaal is, of dat het inspreken een te grote inspanning vereist.

Het is dan vaak mogelijk een stem te produceren op basis van een deel van het materiaal, bijvoorbeeld de eerste 50 opnamen en verder alleen de losse woorden. Dit vergt minder inspanning van de spreker, en meestal is de articulatie bij losse woorden aanzienlijk beter dan bij de soms vrij lange zinnen.


Voorbeelden

We hebben al voor een flink aantal ALS-patiŽnten een "eigen stem" geproduceerd. Bij enkele sprekers was de articulatie al niet meer optimaal. Toch is het wel steeds gelukt om een goed bruikbare computerstem af te leiden.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de opnamen die sprekers (aangeduid met hun initialen) hebben ingesproken, en zinnen die met hun computerstem zijn gegenereerd.

OPNAMEN
"Gastvrouw"
 
YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR
"Onze gastvrouw raakt er duidelijk van in de war." YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR
COMPUTERSTEM
"Ik kan zelf niet meer spreken, dus praat ik via deze computer." YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR
"Ik heb honger. Mag ik een boterham met pindakaas?" YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR

Meer informatie

Neem voor meer informatie of een offerte contact op met:

rdgKompagne
Winthontlaan 200
3526 KV Utrecht

website
www.rdgKompagne.nl

e-mail
info@rdgKompagne.nl

Over ALS

ALS is een progressieve spierziekte, die vaak ook de spraakorganen treft, waardoor spreken steeds problematischer wordt.

Zie voor uitgebreide info over de ziekte de website van de Stichting ALS.